V spomin

jerkic branko general

Tiho je v začetku avgusta od nas odšel partizan in slavni komandant, generalpolkovnik Branko Jerkič, nosilec partizanske spomenice 1941. Rodil se je v Dobravljah v Vipavski dolini 5. avgusta 1925. Skupaj s starši se je pred fašističnim nasiljem umaknil v tedanjo Jugoslavijo. V Mariboru je dokončal osnovno šolo in nižjo realno gimnazijo. Pridružil se je Sokolom, pri katerih se je navzel napredne miselnosti. Ob zasedbi Nemcev se je družina sprva umaknila v Dobravlje in zatem v Kočevje. Šestnajstletni mladenič je skupaj z drugimi začel zbirati orožje in drugo vojaško opremo. Sprejet je bil v SKOJ.  V začetku leta 1942 je stopil v partizanske vrste in se bojeval na območju Kočevja in Bele Krajine. Spomladi 1943 je prišel na Primorsko.

Preberite več: ...

borci of

V času, ko se bližala njegova osemdesetletnica, se je pravnik in novogoriški javni delavec Svito Vižintin konec lanskega junija udeležil v Rožni Dolini slavja ob praznovanju slovenske državnosti. Bil je še vedno tisti Svito, ki smo ga desetletja poznali, vendar mu je nekajletna bolezen nekoliko načela vedrino in upočasnila gib, a zagotovo ne misli. Potem je obležal na bolniški postelji in smrt minuli četrtek ni prišla iznenada. Pokopan je bil v ponedeljek v rodnih Renčah.

Svito Vižintin je izhajal iz družine, v kateri je bilo delovanje za javnost nekakšna obveznost, ki se je prenašala iz roda na rod.

Oče Bogomil je  svoje življenje, ki se je raztezalo skozi sedem desetletij 20. stoletja, ob izvrševanju poklica izpolnil z antifašističnim delovanjem v času imed obema vojnama, bil je politični organizator partizanstva na Primorskem in do smrti politik na Primorskem oziroma Goriškem v obdobju, ki je sledilo drugi svetovni vojni.

Preberite več: ...