Mnenja

Stefan Cigoj

Solkan, 13. marec 2017

Štefan Cigoj

Leta 1860 je ameriškim unionistom uspelo, po hudih bojih, združiti  severno ameriške  države  v enotno državno tvorbo: Združene Države Amerike. Abraham Lincoln je postal prvi predsednik geografsko obsežne  in gospodarsko močne zveze držav. Manj kot leto dni za tem  zgodovinskem dejanju (1861), je zaradi nerešenih notranjih vprašanj, zlasti problema suženjstva, izstopilo iz ZDA kar 11 južnih držav ter ustanovilo svojo avtonomno konfederalno državo.

Preberite več: ...

zb spletna pregelj boro

Ljubljana, 15. april 2010

Franc Pregelj – Boro

V zvezi s sodnim postopkom zoper kvazizgodovinarja Marka Pirine iz Pordenona (Italija), ki je leta 1995 izdal knjigo z naslovom Genocidio (slov. genocid), v kateri izrecno navaja, da so vsi tisti, ki so sodelovali z IX. korpusom, izvajali genocid nad italijanskim prebivalstvom. Posebej navaja 89 imen, med njimi moje, Joška Ošnjaka in dr. Marjana Zdravljiča.
Po tehtnem premisleku sem se odločil, nagovoril tudi Ošnjaka in Zdravljiča, da smo skupaj vložili tožbo proti Marku Pirini.

Preberite več: ...

borci of

Brda, 25. januar 2013

Danilo Perčič

Po velikem in zelo uspešnem predvolilnem zborovanju v Goriških Brdih v Kožbani 9. julija 1944 sta se tovariša Jože Srebrnič in Leopold Krese - Jošt, člana oblastnega komiteja KPS za Slovensko Primorje, s spremstvom petih partizanov: Drago Sirk, Ivan Funa, Matija Benčan, Jože Jug in Venčeslav Slamič namenila nazaj čez Sočo, da bi sodelovala na 3. pokrajinski partijski konferenci, ki je bila sklicana za 15. in 16. julij v Laznah nad Čepovanom.

Preberite več: ...